Menu
To the Dutch website....
Tjerk Kaastra

Tjerk Kaastra


  • Gibac Chemie B.V.
  • Managing Director
  • Controle van moleculaire verontreinigingen t.b.v. High Tech Cleaning

SUMMARY :

Steeds meer bedrijven vinden de weg naar Gibac Chemie voor het afstemmen van hun verspanende en niet verspanende vloeistoffen en de precisie reiniging.

Gibac Chemie brengt de procestijd voor het reinigen van hightech componenten terug van 24 uur naar 240 seconden. “Dat doen we door de juiste vloeistoffen van Blaser te kiezen én te reinigen met de dampontvetter van Pero”, zegt Tjerk Kaastra, directeur Gibac Chemie. Dampontvetten heeft als voordeel dat je elke charge reinigt met schone damp. Röntgen Photoelektronen Spectroscopie die Gibac Chemie heeft laten doen, tonen aan dat cross contaminatie –bij reinigen met waterige systemen onvermijdelijk – bij dampontvetten is uitgesloten.ABOUT :

Gibac Chemie heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het reinigen van high tech componenten voor onder meer ASML en de Aerospace industrie. Waterige reinigingssystemen zijn vergeleken met dampontvetting. Verschillende koelsmeermiddelen zijn eveneens met elkaar vergeleken qua reinigbaarheid. Daarbij is telkens gewerkt volgens de specificaties zoals ASML deze in de GSA standaard heeft opgenomen. Uit al die onderzoeken blijkt dat de producten bewerkt met Blaser koelsmeermiddelen, zoals de b.v. SYNERGY voor halfgeleidertoepassingen, in amper vier minuten volledig gereinigd worden met de dampontvetter van Pero, die reinigt met alcoholdamp. Bij het drogen wordt condensatiedrogen gecombineerd met vacuümtechniek. “Hiermee haal je een schoner resultaat dan met klassiek uitstoken. Hierdoor kunnen we het uit stoken overslaan. Daardoor verkorten we de productietijd van 24 uur naar 240 seconden”, zegt Kaastra. Doordat de Pero dampontvetter eenvoudig in het gebruik is en het resultaat man onafhankelijk is, kun je het proces goed valideren. Daarna volstaat het om op gezette tijden een standaard referentie blok te bewerken, reinigen én te controleren. Het is dan niet meer noodzakelijk om bij elk werkstuk een RGA-meting te doen. Met name voor toeleveranciers die verschillende producten aan bijvoorbeeld ASML of een vliegtuigbouwer leveren, betekent dit tijdwinst. De Total Cost of Ownership (TCO) liggen lager dan bij de klassieke reiniging, enerzijds doordat een dampontvetter geen chemicaliën gebruikt, anderzijds door de veel kortere doorlooptijd.

Tjerk Kaastra: “En dat laatste zoeken bedrijven nu de vraag sterk is gestegen.”

Register Now!